Gisterenavond zat ik op de bank een lezing te kijken die ging over het ontkrachten van mythes over leren. Hierin werd uitgebreid ingegaan op ideeën, broodje aap verhalen en urban myths op het internet. Naast dat ik het ontzettend interessant vind om te horen welke mythes er zijn en wat er echt waar van blijkt te zijn (schokkend weinig…) Heeft het mij ook geïnspireerd om wat te schrijven over veel ideeën die ik hoor over coaching. Er zijn een aantal overtuigingen die ik vaak terug hoor bij startende coaches.
Hierbij mijn top 5:
- Als coach ben je zelf verlicht, getransformeerd en verheven:
Veel van jullie snappen meteen dat jij als coach ook vooral eerst mens bent. Dat daar ook bij hoort dat iedere coach ook diens eigen thema’s tegenkomt, problemen heeft, doelen niet haalt en soms even vast zit in het leven. Toch zal het je verbazen hoeveel startende coaches het idee hebben dat dit er allemaal niet mag zijn, dat je zelf geen problemen mag hebben. “Hoe kan ik iemand coachen als ik zelf ook mijn doel niet haal?” Een goede coach m.i. kan eigen thema’s aankijken en kan ook toegeven dat niet alles opgelost hoeft te zijn.
- In een coaching gesprek moet een groot inzicht komen:
Soms hoor je verhalen over iemand die bij een coach is geweest en dat is de meest geweldige sessie ooit geweest. Precies die vraag gesteld die nodig was en exact die techniek gedaan die er voor heeft gezorgd dat iemand leven is veranderd. Het kan de beginnende coach onzeker maken als je er van uit gaat dat er altijd bij elk gesprek een gigantisch inzicht moet komen. Mensen vergeten nog wel eens dat het juist vaak de kleine veranderingen zijn die op lange termijn tot een groot resultaat leiden.
- Het is nodig om altijd tot de diepste kern van het probleem te komen!
Gesprek na gesprek wordt er aan geweid, waarom heeft iemand toch last van het probleem? Wanneer is het ooit ontstaan? Wat is er precies toen daar gebeurd waardoor iemand er nog steeds last van heeft? Het kunnen allemaal interessante vragen zijn en heel vaak in een coaching traject helemaal niet nodig. Wat ik vaak veel interessanter vind is hoe doet iemand zijn probleem en wat kan iemand doen om niet meer het probleem te doen? Deze insteek zorgt er ook nog eens voor dat je in korte tijd resultaten kan gaan boeken.
- Een coach gesprek is altijd heftig, huilen en zwaar. Daar moet je van bijkomen.
Wanneer jij als coach iemand vooral laat praten over het probleem en wat iemand allemaal moet missen door het probleem te hebben, dan kan ik mij voorstellen dat coaching zwaar en heftig wordt ervaren. Coaching mag ook vooral heel erg leuk zijn! Kunnen lachen om onszelf is het sterkste medicijn wat wij hebben. Het zorgt er ook nog eens voor dat je (weer) bij je creativiteit kan komen.
- Als coach moet je altijd een oplossing hebben.
De startende coach kan er nog wel eens tegen aan lopen dat er een client met een probleem komt waar jij nog nooit eerder wat mee gedaan hebt. Je hebt het zelf nog nooit meegemaakt of het is iets waar jij nog nooit op gecoacht hebt. De onzekerheid zorgt er dan voor dat je als coach denkt dat jij een oplossing moet hebben. Wat ik iedere coach gun is contact kunnen maken met het niet weten. Als jij het niet weet, blijf je nieuwsgierig naar je coachee. Als je er dan ook nog eens van overtuigt bent dat iedereen alle hulpbronnen in zich heeft, dan coach jij je coachee naar zijn of haar oplossing.
Dit is mijn top 5 van overtuigingen die coaches zouden kunnen hebben. Nu heb jij natuurlijk alleen maar helpende overtuigingen over jezelf en over coaching maar welke overtuigingen ken jij van andere mensen die niet helpend zijn als je professioneel wil gaan coachen?