Ambivalentie is aan de ene kant wel iets willen veranderen en het aan de andere kant toch niet doen. Confucius zei al: “Het probleem is niet dat wij niet weten wat wij moeten doen, het probleem is dat wij niet doen wat wij al weten.” Als coach kom je het vaak tegen, mensen willen veranderen maar doen het om wat voor reden toch niet. Er zijn tal van voorbeelden waar mensen mee bezig zijn. “Ik zou wel meer willen sporten, maar ik heb geen tijd” of “Ik wil een andere baan maar deze baan heeft ook wel voordelen.” Of “Ik zou wel op de fiets willen gaan maar misschien gaat het regenen”.
Het is ook best lastig voor mensen om te veranderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het bijna tegen de menselijke natuur in gaat. Het gedrag wat je nu vertoont heeft waarschijnlijk al die tijd voor je gewerkt, al zijn wij soms de goede bedoeling van het oude gedrag kwijt. Voor je brein is het simpel: dit hebben wij altijd al zo gedaan, wij hebben het overleefd dus wij blijven het vooral zo doen. Nieuw gedrag is spannend, eng en kan risico’s met zich meebrengen.
De vraag is als coach waar leg jij je focus in de sessie als iemand ambivalent is over verandering? Iets wat de coachee zelf soms niet eens door heeft… In het voorbeeld van “Ik wil wel meer sporten maar ik heb geen tijd” Wil je dan een hele sessie wijden aan de overtuiging “Ik heb geen tijd” ? het is verleidelijk en vaak lijkt het ook de meest logische keuze. Jij als coach weet natuurlijk dat dit maar een gedachte is en dat iemand altijd veel meer opties heeft dan hij of zij zelf denkt. Er is ook helemaal niets mis mee, begrijp mij vooral niet verkeerd. Het kan dan wel zomaar een sessie hard werken worden voor zowel jijzelf als de coachee.
Er is dan ook nog eens het risico dat de coachee vooral gaat vertellen waarom er echt geen tijd is. Iemand gaat zichzelf dan nog meer overtuigen van diens eigen gedachten. Gelukkig kan het ook anders! Laat eens iemand vooral praten over het “Ik wil meer sporten” deel. Welke bedoeling heeft iemand daarmee? Wat gaat het opleveren? Waarom is het belangrijk? Wat zijn de bijkomende voordelen? Je coachee gaat dan vooral heel veel motivatie opwekken om toch te gaan veranderen. Wanneer iemand gemotiveerd is om te veranderen is de stap naar het daadwerkelijke doen makkelijker te maken.