Je hoeft het niet alleen te doen

Gisteren in een coaching sessie besefte ik mij weer opnieuw iets, als jij met je coachee in een ruimte zit is hij niet de enige die je tegenover je hebt. Achter je coachee zitten de ouders, grootouders en soms tot wel 7 generaties terug. Veel van onze diepste gedragspatronen ontstaan in de eerste 7 jaar van ons leven. In de 7 jaar erna worden deze nog versterkt, aangepast en komen er nog meer bij. De eerste 14 jaar zijn dus ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van wie je bent als mens. 

Wanneer er dan een coachee bij je komt en wil werken aan gedragsverandering is het van essentieel belang dat je hier bij stil kan staan, kennis in hebt en ervaring hebt opgedaan met het systemisch werken. Onbewust worden mensen vaak gestuurd door gedrag wat ze van hun ouders hebben geleerd. Al is het voor sommige mensen soms wat lastiger om toe te geven, we lijken best wel op onze ouders. De sturing vanuit je gezin van herkomst kan ontzettend sterk zijn in je leven nu. Het kan best een uitdaging zijn om het anders te doen dan je van je ouders kent. 

Zo sprak ik laatst met Laura. In ons gesprek hebben wij het over haar wens en haar twijfel of ze in loondienst door wil blijven werken of als zelfstandige ondernemer wil starten. We hebben het een tijd over de voordelen van beide keuzes. We spreken over de positieve intentie van beide delen. Toch geeft ze aan, “Er is iets wat mij tegenhoudt en ik weet nog niet zo goed wat”. Ik besluit om haar te vragen naar haar familie en wij tekenen samen een genogram. Ze vertelt dat haar beide ouders al jaren lang werken voor dezelfde werkgever. Ook in de generaties ervoor valt haar ineens iets op: “Iedereen in mijn familie kiest voor een vaste baan en voor zekerheid.”

Voor Laura speelt de volgende vraag: “Als ik het ander doe dan jij, hoor ik er dan nog wel bij?” Op onbewust niveau voelt ze dat als zij als eerste in de familie de zekerheid van een vaste baan inruilt voor het avontuur van zelfstandig ondernemerschap, dat ze het dan anders doet dan haar familie. Voor haar is het een opluchting om dit in te zien. Ze heeft een inzicht in waar haar twijfel vandaan komt en dit maakt het makkelijker om mee om te gaan. 

Het zijn dat soort momenten dat ik blij ben dat er in onze coachopleidingen een blok systemisch werken zit. Dat er meerdere dagen stil gestaan wordt bij hoe familie dynamieken werken en hoe je hiermee kan werken als coach. Wanneer jij als coach inziet dat je nooit alleen zit met je coachee, hoeft je coachee het ook niet alleen te doen.