Reflecteren op het jaar

December is voor mij de tijd van reflecteren, van terugtrekken en terugkijken. Ik zorg dat ik een dagdeel plan om te gaan schrijven. Gaan schrijven over hoe is mijn jaar geweest? Waar ben ik dankbaar voor? Welke doelen heb ik gesteld aan het begin van het jaar en wat heb ik allemaal al bereikt. Door terug te blikken blijf je actief bezig met hoe jij je leven be-leefd. Het zorgt ervoor dat jij aan het roer staat van jouw levensschip. Jij bepaald waar jij naartoe wil en door reflectie kijk je naar je voortgang.

Er komt een verhaal bij mij op van 2 broers. Zij wonen aan de voet van een hoge berg en elke dag kijken ze vol verwondering naar de hoge piek. Vaak hebben ze het over het beklimmen van deze berg en elke dag is er wel een reden om het niet te doen. Totdat op een zonnige morgen zij besluiten om op reis te gaan. Ze pakken hun tas in en starten hun klim. Beide hebben een eigen plan gemaakt. De ene broer besluit linksom te gaan en de andere broer rechtsom. Vol goede moed starten ze hun reis. Het begint nog comfortabel, de berg is hier nog niet zo stijl en de schaduw van de bomen zorgt voor een fijne verkoeling. Langs beekjes, bruggetjes en paden vervolgen zij hun tocht. Tot er een moment komt dat de bomen beginnen op te houden, de berg wordt steeds steiler en het lopen wordt uitdagender. Beide broers besluiten een pauze te houden. Ze nemen plaats op een rots en overwegen hun reis. De eerste broer kijkt vooral naar boven en ziet dat hij pas op de helft is. De moed zakt hem in de schoenen en hij besluit om te keren. De andere broer kijk vooral naar de weg die hij al afgelegd heeft, ziet dat hij al op de helft is en gaat vol goede moed verder.

Voor jou nu de vraag, hoe wil jij reflecteren op het afgelopen jaar? Waar ga jij over schrijven? Om je te helpen een aantal reflectievragen:

  • Wat heb jij dit jaar over jezelf geleerd? Wat doe je nu anders?
  • Welk oordeel over jezelf heb jij dit jaar los gelaten? Wat voor verschil maakt dit?
  • Welke kleine maar belangrijke stap vooruit heb jij dit jaar gemaakt?
  • Wat heeft je dit jaar ontroerd?
  • Wat gaat er sinds dit jaar beter in je leven?

Ik wens je heel veel schrijfplezier, fijne feestdagen vol verbinding en alvast een geweldig 2024! Tot volgend jaar.

Met warme groet,

Wesley