Nostalgie is goed voor je mentale gezondheid

Nostalgie is goed voor je mentale gezondheid! Het is al langer bekend en blijkt ook uit meerdere onderzoeken dat gevoelens van nostalgie helpen in tijden waarin jij je mentaal minder sterk voelt. Waarschijnlijk ken jij zelf ook wel voorbeelden in je leven dat het even allemaal wat minder gaat, dat het even tegenzit of dat je het even niet meer ziet zitten. Veel mensen grijpen dan, bijna automatisch, terug naar dingen waar zij zich nostalgisch over kunnen voelen. Misschien heb jij dit ook wel eens gedaan, dat je dan wat meer muziek draait uit een vroegere tijd, die ene film aanzet die je al 100x hebt gezien maar hij blijft goed (Voor mij zonder twijfel Lord of the Rings) 

Nu zou je de conclusie kunnen trekken: ‘Logisch, als ik mij slecht voel moet ik leuke dingen opzoeken!’ En doe dat ook vooral én met nostalgische gevoelens komen er nog wat meer achterliggende redenen naar boven waarom juist dat zo goed werkt. Veruit het belangrijkste hierin is de staat van homeostase in je lichaam. Je lijf is constant op zoek naar een balans en doet er alles aan om in balans te blijven. Dit werkt zo met je hartslag, je hart spant in en spant uit. Je ademhaling, in en uit en nog een aantal lichaamsfuncties waarin er dingen in en uit gaan, steeds weer in balans. Zo werkt het ook met je mentale staat van zijn. Je brein is op zoek naar balans. Terugkomend op nostalgie; het bijzondere van deze emotie of stemming is dat het niet alleen maar fijn is. Naast dat je in een nostalgische bui vaak terugdenkt aan de leuke dingen van toen, voel je ook een gemis dat je het nu niet meer hebt. Je zou dus kunnen stellen dat je hiermee in een staat van homeostase bent, je ervaart zowel fijn (leuke tijd) als pijn (het gemis). 

Als coach kan je ook heel goed gebruik maken van deze kennis! Stel je hebt een coachee die bij je komt met een probleem, iemand zit niet lekker in zijn of haar vel, voelt zich mentaal niet topfit of heeft een andere reden waarom het niet zo lekker gaat op dit moment. Vraag je coachee dan eens over momenten uit het verleden waar hij of zij met plezier aan terug denkt. Hoe nostalgischer hoe beter! Laat je coachee vertellen over die leuke momenten, die goede herinneringen, stel eens de vraag wat is je favoriete film en praat daarover! Luister samen naar muziek, maak een nostalgie playlist. Merk maar eens op wat het effect is op de algehele mentale gezondheid van je coachee na deze sessie. 

En als het dan toch zomer is, misschien staat je vakantie al wel voor de deur. Maak van deze zomer dan een herinnering waar je later vol nostalgie naar terug kan kijken. Doe ervaringen op en ga er vol geassocieerd in! Maak die reis, ga eten met familie en vrienden, doe iets nieuws, iets geks wat dan ook. Besef je ook dat er niemand nostalgisch terugkijkt naar dat ene moment dat je op de bank zat op je telefoon te scrollen maar wel naar dat moment dat je nooit meer zal vergeten.