Starten met leidinggeven

Gefeliciteerd! Je gaat starten of bent net gestart met leidinggeven!

Of je nu net een stap gaat maken richting een coördinerende rol, je net gestart bent met leidinggeven of je gaat binnenkort leidinggeven. Daar komt nog wel wat bij kijken.

Tuurlijk kan je een aantal online cursussen volgen, een boek lezen of advies vragen aan mensen die je kent. En dit is allemaal ontzettend helpend! Je kan een hoop leren over leidinggeven. En er is een hele hoop te vinden over WAT je te doen hebt om leiding te geven.

In deze training gaan wij in 2 dagen vooral in op HOE doe jij leidinggeven en hoe doe JIJ leidinggeven. Het goede nieuws, je moet het zelf doen en je hoeft het niet alleen te doen.

Algemeen

Wanneer jij gaat starten met leidinggeven komen er allemaal nieuwe uitdagingen op je pad. Je hoeft niet alleen maar zelf je werk goed uit te voeren, er komen allemaal taken bij. Je krijgt ineens te maken met mensen in een team. Misschien waren het eerst nog collega’s en nu heb je een andere rol. Het is heel logisch dat jij je afvraagt hoe je dit op een handige manier kan aanpakken.

We gaan in deze training een stukje theorie doen en vooral aan de slag met praktische vaardigheden, technieken en je gaat heel veel oefenen met mede deelnemers.

“Leidinggeven is een vak en een vak is te leren!”

Resultaat

Na de training starten met leidinggeven heb je een stevige basis waarmee jij aan de slag kan! Je voelt meer zelfvertrouwen als leidinggevende en weet goed om te gaan met verschillende mensen in je team.

Na de training heb jij ervaren:

 • Waarom je leiding geeft
 • Welke valkuilen er op je pad kunnen komen
 • Een idee van hoe de ideale leidinggevende eruit ziet voor jou
 • Wat jou stijl van leidinggeven is
 • Je kan je aanpassen aan verschillende mensen in je team
 • Feedback geven gaat je natuurlijk af
 • Je hebt kennis en ervaring met groepsdynamica
 • Je weet doelen te stellen en behalen, voor jezelf en je team.

Praktische informatie

Looptijd: 2 dagen

Tijden: Van 10:00 tot 17:00

Locatie: Bij jou op locatie of op een locatie bij jou in de buurt (niet bij prijs inbegrepen)

Opzet training:

Dag 1:

 • Hoe geef jij leiding?
 • Hoe werkt communicatie als leidinggevende?
 • Wie wil jij zijn als leidinggevende?
 • Doelen stellen en behalen
 • Werken met kern kwaliteiten

Dag 2:

 • Feedback geven is een cadeau
 • Groepsdynamica
 • Situationeel leidinggeven
 • Integreren

Inhoud training en programma

Waarom geef je leiding en hoe is de ideale leidinggevende

In de ochtend starten wij met een blok over waarom geven wij eigenlijk leiding. Wat zijn de uitdagingen die je tegen kan gaan komen en welke valkuilen ken jij van jezelf hierin? Ook gaan wij het hebben over hoe is volgens jullie de ideale leidinggevende. Welke eigenschappen heeft hij of zij, welke kwaliteiten, welke stijl van leidinggeven, waar geloof de ideale leidinggevende in. Als jij weet wat belangrijk voor jou is als leidinggevende kan je dit als kompas gebruiken in je dagelijkse werk.

Doelen stellen en behalen

Als je weet welke richting je op wil als leidinggevende is het ook handig dat je inzicht krijgt in welke stappen jij te maken hebt om daar te gaan komen. Wij gaan aan de slag met jouw persoonlijke doelstelling aan de hand van een GAP analyse. Naast dat je deze voor jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling kan gebruiken is het ook een hele krachtige techniek om mee leiding te geven!

Jezelf en je team laten groeien

In de middag gaan wij aan de slag met het kernkwadrant. Door middel van deze methode gaan wij kijken naar wat zijn je kwaliteiten, waar ben jij heel goed in? Wat zou de valkuil van deze kwaliteit kunnen zijn, wat als je iets doorslaat in je kwaliteit? Wat is je uitdaging, waar kan jij je in ontwikkelen? Als laatste gaan wij ook kijken naar je allergie, welk gedrag kan iemand laten zien waar jij allergisch voor bent en wat kan jij van iemand leren?

Terugkijken om naar voren te gaan

Op dag 2 van de training starten met leidinggeven beginnen we met een terugblik naar dag 1. We gaan kijken naar wat er goed gaat en welke resultaten er al behaald zijn. En we gaan aan de slag met feedback. De edele kunst van het feedback geven door te richten op de waardering van kwaliteiten die iemand al heeft. Het sandwich feedback model is een manier van feedback geven die ervoor zorgt dat de ontvanger ook daadwerkelijk iets kan met het geschenk wat feedback kan zijn.

Groepsdynamica

Als je gaat starten met leidinggeven gaat er iets ontstaan in de dynamiek in de groep. Of je nu leiding gaat geven aan het team waar je eerst als collega onderdeel van uit hebt gemaakt of dat je als nieuwe leidinggevende bij een bestaand team komt.

Omdat groepsdynamica zich “Onder water” afspeelt en niet altijd direct zichtbaar is voor de ongetrainde leidinggevende, kan dit best een uitdaging zijn. Gelukkig is er veel onderzoek gedaan naar hoe groepen mensen zich gedragen en kan jij hier gebruik van maken. Na dit blok snap jij het onbewuste gedrag van een groep en kan jij hier als leider optimaal op aanpassen.

Situationeel leidinggeven

Een groep bestaat uit meerdere individuen en elke mens is uniek. Dit betekent dat jij als leidinggevende flexibel zal moeten zijn. Als jij je leiderschapsstijl aan kan passen aan de situatie en aan de individu die tegenover je staat, kan jij effectief leiding geven. Hoe jij erachter komt welke leidinggevende stijl bij jou past, welke stijl iemand in je team nodig heeft en wat jij te doen hebt om hier effectief mee om te gaan behandelen wij in de middag.

Toepassen in de praktijk en integratie

We sluiten de dag af met een gezamenlijke afronding. Hierin gaan we als groep samenvatten wat we hebben geleerd en hoe dit toe te passen is in de praktijk. Het zorgt ervoor dat de opgedane kennis en vaardigheden goed integreren.

Investering

De investering in deze training is € 2950,- (Excl. BTW) Maximale groepsgrootte 16 personen.

Certificaat

Bij volledige participatie ontvang je het certificaat Starten met Leidinggeven.

Trainer

De training vindt plaats onder leiding van Wesley de Bree, expert in leiderschap- en persoonlijke ontwikkeling. Kijk hier voor een volledig profiel.

Toelatingseisen

De training is toegankelijk voor iedereen die binnenkort leiding gaat geven, reeds gestart is als leidinggevende en voor een ieder die op korte termijn een leidinggevende functie ambieert. Daarnaast moet je bereid zijn om op je eigen handelen te reflecteren. 

“Gun jezelf een goede start, laat jezelf en je team groeien”

Inbegrepen

Dit is wat je krijgt bij de 2-daagse training starten met leidinggeven:

 • De benodigde theorie in een hand-out
 • Een omgeving waarin je veilig kunt leren en interacteren
 • Een certificaat Starten met leidinggeven

Voor wie

Wie profiteert het meeste van starten met leidinggeven? Deze training is geschikt voor leidinggevende zonder en met wat ervaring. Elke leider die vanuit zelfvertrouwen een team wil aansturen.

Denk aan:

 • Leidinggevende
 • Supervisors
 • Teamleiders
 • Coördinatoren
 • Managers

“Een goede start is het halve werk, kies voor een goede start”

Ben je nu al enthousiast geworden of heb je eerst nog wat vragen? Hoe weet jij wanneer deze training de juiste is voor jou? Wil je een training gaan inplannen of wil je eerst nog wat meer weten? Neem dan vooral contact op.